onsdag 28 mars 2012

Puta Madre och dialekter.

Måste bara visa en bild på den här fantastiska inredningen på en krog som heter Puta Madre, putamadre.se, här i Göteborg. Helt fantastiskt.. a´la 20-tal. Inredningen är så väl detaljerad på alla sätt, så personligt och hemtrevligt. Man får ju inte röka inomhus på krogarna längre, men det var som att man ändå kunde se cigarr- röken från dem äldre herrarna sittandes där med sin hängsle byxor, fina vita skjortan, det slickade håret och kurviga mustascher över ett parti poker.

Servitörerna och servitriserna som ser ut att vara direkt tagna ur 20-talet struttandes snabbt runt i loken så som man kan föreställa sig att människorna gick på den tiden.

För många år sedan så hade Fredrik Lindstöm ett program som hette " Svenska dialektmysterier" och jag har länge längtat efter att det skulle bli en uppföljare och för några veckor sedan så blev drömmen sann.
I åtta avsnitt får vi nu följa Lindström runt om i sverige för att ta reda på dialekternas ursprung.
Att Lidingös i:na kommer från första början från Bohuslän hade jag ingen aning om.
Dem tog hem deras talesätt hem till Lidingö för att visa alla att dem hade råd att resa runt i Sverige.
Ikväll är det dags för det tredje avsnittet och då går resan till Blekinge.



Språkliga äventyr med Fredrik Lindström

I del tre åker Fredrik till Blekinge. Vad är Blekinge? Och hur låter blekingskan? Och varför vill Fredrik göra ett tv-program om en så okänd landsända?
Förra omgången handlade det om sex kända dialektområden. Den här gången är det lite mer okända dialekter som står på agendan och vi får en mer djupgående analys av dialekternas förhållande till historia och mentalitet. Dessutom tar Fredrik Lindström till experimentella och ibland okonventionella metoder för att bli ett med dialekterna.
I varje program behandlas ett dialektområde och vi får följa med på en resa genom praktiskt taget hela Sverige. Med stopp i Värmland, Bohuslän, Blekinge, Överkalix, Småland, Uppland och Gotland färdas vi i nämnd ordning mot det sista programmet som handlar om Rikssvenska och summerar serien samt bjuder på en "best of Svenska dialektmysterier".
Onsdagar 21.00 i SVT1 och SVT Play 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar